Welke thuisbatterij kopen? 6 zaken die je moet weten.

Welke vragen moet je jezelf stellen bij de selectie van een thuisbatterij?

Hanteer volgende 6 stappen;

  1. Sanitair warm water als alternatieve batterij . Denk daarbij niet alleen aan witgoed of EV inschakelen als de zon schijnt, maar in de eerste plaats aan een elektrische boiler of warmtepompboiler voor sanitair warm water. Want dit heb je nodig, winter en zomer.
  2. De juiste prijs voor een thuisbatterij. Eerst altijd starten met EMS (energie management systems) Vergeet dit kostenplaatje dan ook niet mee in kaart te brengen
  3. Premie aanvraag of niet?
  4. Welke capaciteit moet mijn thuisbatterij hebben? Een gemiddeld gezin verbruikt zo’n 10 kWh per dag. Een batterij van 10 kWh kan dus je verbruik van een hele dag dekken. Uiteraard is dit ook afhankelijk van je energieprofiel: rijd je met een elektrische wagen? Verwarm je elektrisch? De vuistregel die je kan helpen bij dimensionering : 1 à 1.2 keer het vermogen van je zonnepaneleninstallatie is wat je doorgaans mag rekenen.
  5. AC of DC Batterij? Een AC gekoppelde batterij wordt parallel geplaatst op je reeds aanwezige PV-installatie. Dit is gemakkelijk te retrofitten, maar je hebt extra omvormers nodig wat een hogere kost en grotere verliezen met zich meebrengt. Met een DC- gekoppelde batterij beschik je over een omvormer waarop je onmiddellijk je batterij kan koppelen aan de DC zijde. Gevolg lager kost en minder verliezen.
  6. Batterijen slecht voor het milieu? Het is contradictorisch, maar als al die batterijen in het milieu terecht komen, zijn we natuurlijk ver van af. De hoofdreden dat we moeten inzetten op zelfconsumptie, blijft het redden van het klimaat. De standaardgarantie van een batterij is 10 jaar. We mogen ervan uit gaan dat na te grote rendementsverliezen, ze in recyclageparken Bebat terechtkomen. Gelukkig zijn er ook de technologie van zoutwaterbatterijen op de markt.