Technologie

Hoe werkt een (geothermische) warmtepomp?

Men kan hier kiezen uit een 3-tal principes!

In alle 3 gevallen benut men de warmte die het grondwater of de aarde bezit. Met behulp van een warmtepomp wordt deze warmte naar een hogere temperatuur gebracht. Zo kan men een huis verwarmen! Vloerverwarming is de meest rendabele oplossing, maar ook andere systemen zijn mogelijk. En daarnaast heeft men ook verwarmd sanitair water!

Een warmtepomp wordt elektrisch aangedreven. In het hart van een warmtepomp vinden we een koelcircuit zoals we die in elke koelkast terugvinden. Enkel wordt hier het koelsysteem gebruikt om te verwarmen. En door zijn specifieke werking zal uw energierekening op het einde van het jaar slechts 2/3 bedragen t.o.v. traditionele verwarmingen. Dit omdat de toegevoerde elektrische energie slechts 1⁄4 bedraagt van de totale geleverde verwarmingsenergie. Het andere deel wordt gratis geleverd door moeder aarde!!

 

 

De aanschaffing van een warmtepomp ligt hoger dan de traditionele hoge rendementsketels, maar als u weet dat deze extra investering zich slechts na 5 jaar heeft terugbetaald, dan is het toch zeker even de moeite waard om hier even bij stil te staan! Dat betekent ook dat u na 5 jaar winnaar bent.

Maar u kunt nog net dat stapje verder gaan! Wilt u bijvoorbeeld kosteloos warm water en verwarmen?!Dat kan perfect met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Hiermee kan u uw elektriciteitskost van de warmtepomp zelfs tot nul herleiden!