Ventilatie

Waarom gecontroleerd ventileren?

Elk luchtlek is een warmtelek. Tocht ontstaat door ongecontroleerd te ventileren en geeft een zeer oncomfortabel gevoel.  We hebben dan de neiging om de verwarming maar wat hoger te zetten.  Nu we ons huis beter isoleren en luchtdicht maken is er nood aan een goede ventilatie.  Problemen met vocht of schimmelvorming krijg je niet omdat je te veel isoleert, maar omdat je te weinig ventileert.
Hoe ventileren?
Voor een goede ventilatie moet er een toevoer zijn van verse lucht in de droge ruimtes (leefruimte en slaapkamers), een doorvoer van die lucht (meestal via deurroosters) en een afvoer van vervuilde lucht uit de natte ruimtes (keuken, toilet, badkamer).
Ventileren kan je op een natuurlijke of mechanische manier of via een combinatie van beide.  Je kan op vier manieren ventileren:

natuurlijke toevoer  mechanische toevoer
natuurlijke afvoer  Systeem A Systeem B
mechanische afvoer  Systeem C Systeem D

Een goede ventilatie 
We ademen en transpireren, maar ook koken, wassen of een douche nemen zorgen voor veel vocht in huis.  Meubels, vloerbekleding of verf geven schadelijke stoffen af.  Als we koken of water verwarmen op gas komt er CO2 vrij.  Voor een gezonde leefomgeving zou er in ons huis per uur en per persoon minstens 20m³ verse lucht en evenveel verontreinigde lucht afgevoerd moeten worden.  Een slechte ventilatie is trouwens gevaarlijk en ongezond.  Denk maar aan de kans op Co-vergiftiging, schimmels of huisstofmijt.

Ventilatiesysteem  Aangeboden merken
 Systeem C+ Renson

Healthbox

 Systeem D Vasco ventilation

Paul