Een ventilo-convector is een verwarmingstoestel opgebouwd uit een waterbatterij, een luchtfilter en een ventilator. In tegenstelling tot een radiator, die enkel statisch werkt op basis van straling en convectie op hoge en medium watertemperatuur, kan een ventilo-convector beter en sneller verwarmen op basis van water op lage temperatuur. De verwarming gebeurt immers dynamisch omdat de ventilo wordt aangeblazen door de ingebouwde ventilator. Doordat een ventilo-convector op een laag waterregime werkt van bijvoorbeeld 45/40°C of 40/35°C is het perfect combineerbaar met een warmtepomp.

Statische convectoren kunnen niet werken op lage temperatuur en radiatoren moeten worden overgedimensioneerd. Een ventilo-convector is voor eenzelfde verwarmingsvermogen compacter dan een radiator. Het toestel kan voorzien worden met omkasting voor opbouw of als naakt model voor inbouw, horizontaal of vertikaal worden weggewerkt in een vals plafond, achter een inbouwkast of door de beperkte inbouwdiepte ook in een valse gyproc-wand. Het is een perfecte oplossing zowel voor nieuwbouw als bij renovatie. De leidingen komen uit de muur, uit de vloer of worden weggewerkt in het plafond. Zowel bij woningen als kantoren kan gekozen worden voor ventilo’s in modus ‘enkel verwarmen’. Eventueel kan geopteerd worden voor een volwaardige airco-installatie waarbij de ventilo-convectoren voorzien worden van een koelfunctie. In dat geval dient ook de condensafvoer van het toestel te worden aangesloten.

Ventilo’s bestaan in verschillende afmetingen en vermogens. De meeste toestellen hebben een ingebouwde bediening, maar kunnen ook via een muurthermostaat of domotica-systeem worden gestuurd. De gebruiker stelt de ventila- tor in op automatische modus of kiest zelf een snelheid tussen een opwarmregime op hoogste ventilatie tot een geluidloze (NR20) laagste draaisnelheid. De ventilator stopt van zodra de ruimtetemperatuur is bereikt. Vloerverwarming is comfortabel maar heeft ook enkele nadelen: de traagheid bij het opwarmen (grote inertie), de kostprijs en de beperkte afgifte bij vloerkoeling. Ventilo’s hebben hier een toegevoegde waarde en worden vaak toegepast in ruimtes waar snel moet worden opgewarmd, zoals een studeerkamer of slaapkamer. Andere optie is als bijverwarming in bijvoorbeeld badkamer of leefruimte om van nachtregime snel om te schakelen naar dagregime. Bij gezinnen waar beide partners uit werken gaan, kan de vloerverwarming bij afwezigheid de basistemperatuur regelen en een of meerdere ventilo-convectoren snel opwarmen naar comfortregime. Een andere toepassing is bij passiefwoningen in ruimtes met kans op oververhitting door zonlicht en waar koeling dus absoluut noodzakelijk is. In tegenstelling tot radiatoren kunnen ventilo’s volledig worden weggewerkt door toepassing van design luchtroosters of via een valse plint.